Ένας γυμνοσάλιαγκας στο σχολείο μας!


 Μια μέρα βρήκαμε στην τάξη μας έναν μικρό γυμνοσάλιαγκα!

Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για το μικρό αυτό πλάσμα και καθίσαμε στον κύκλο για να το συζητήσουμε.

Μέσα από την κουβέντα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν πάνω σε αυτό που παρατηρούν, να διατυπώσουν ερωτήματα, να θυμηθούν και να μοιραστούν όσα ήδη γνωρίζουν γύρω από τους γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια αλλά και άλλα ζώα.

Το ζωάκι αυτό όμως ήταν δυστυχώς ήδη νεκρό. Αφού τηρήσαμε όλα τα μέτρα ασφάλειας και κανένα παιδί δεν τον άγγιξε, αναζητήσαμε και βρήκαμε έναν άλλο, ζωντανό γυμνοσάλιαγκα!




Τα παιδιά είχαν το χρόνο να τον παρατηρήσουν ελεύθερα.  Παρατηρήσαμε το σχήμα του, τις κεραίες του, το πώς κινείται. Αναρωτηθήκαμε για το αν είναι αγόρι ή κορίτσι και μάθαμε πως οι γυμνοσάλιαγκες δεν έχουν φύλλο, είναι ερμαφρόδιτοι! Ψάξαμε και βρήκαμε τι τρώνε, και μαζέψαμε μερικά φύλλα από την αυλή για να τον ταΐσουμε.



Δοκιμάσαμε να κινηθούμε σαν γυμνοσάλιαγκες: χωρίς να χρησιμοποιούμε τα άκρα μας. Εξασκήσαμε την αδρή κίνηση και πειραματιστήκαμε με τα όρια  και τις δεξιότητες του σώματος. 



Κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του 3-D γυμνοσάλιαγκα με πλαστελίνη και προσπάθησε να αποτυπώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά του σώματος του.




Τα παιδιά ζωγράφισαν τους δικούς τους γυμνοσάλιαγκες σε ελεύθερο σχέδιο και δοκίμασαν να γράψουν το όνομά τους αλλά και το όνομά του!






Λίγες μέρες αργότερα, μετά από συμβούλιο, αποφασίσαμε να ελευθερώσουμε το γυμνοσάλιαγκα. Θυμηθήκαμε τι χρειάζονται οι γυμνοσάλιαγκες για να ζήσουν: χώμα, νερό, φυτά, ίσκιο και αναζητήσαμε το κατάλληλο μέρος στην αυλή.

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μια φωλιά. Σκάψαμε, ρίξαμε νερό για να έχει υγρασία, φτιάξαμε στέγη με ξύλα και φύλλα και απελευθερώσαμε τον φίλο μας!















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γρίφοι από το 1ο Νηπιαγωγείο Νέου Ηρακλείου για το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω