Δωσ' μου μια δεύτερη ευκαιρία!

 


Το παραμύθι της Χρυσάνθης Καραϊσκου «Δωσ’ μου μια δεύτερη ευκαιρία» αποτελεί ένα χιουμοριστικό έναυσμα για την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών. Οι ήρωες είναι τα ίδια τα υλικά τα οποία βρίσκονται πεταμένα μέσα στο δάσος μολύνοντας το περιβάλλον, μέχρι τη στιγμή που πάνε για ανακύκλωση και από άχρηστα υλικά – σκουπίδια γίνονται ξανά χρήσιμα και αβλαβή.


Η ιστορία χωρίστηκε σε τρία μέρη και διήρκησε τρεις εβδομάδες. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι ήρωες και αναφέρθηκε η έννοια της ανακύκλωσης. Τα παιδιά  ταυτίστηκαν με τους ήρωες και θέλησαν αρχικά να τους ζωγραφίσουμε και στη συνέχεια να τους φτιάξουμε από ανακυκλώσιμα υλικά για να παίξουμε κουκλοθέατρο. Την επόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν στο σχολείο ανακυκλώσιμα υλικά και οι ήρωες ζωντάνεψαν μέσα από τους διαλόγους των ίδιων των παιδιών.




Στη συνέχεια γεννήθηκαν στα παιδιά απορίες σχετικά με την έννοια την ανακύκλωσης και την διαδικασία που ακολουθείτε. Με αφορμή τις απορίες των παιδιών η συζήτηση ξεκίνησε. Πήραμε λοιπόν τις καρέκλες μας και βγήκαμε έξω στην αυλή να μιλήσουμε για το περιβάλλον και το πως μπορούμε να το προστατέψουμε. Σ’ ένα χαρτί μέτρου γράψαμε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε.



Αφού μάθαμε τι σημαίνει ανακύκλωση και ποια υλικά ανακυκλώνονται, στη συνέχεια  χωρίσαμε τα αντικείμενα που είχαμε συγκεντρώσει ανάλογα με το υλικό που ήταν φτιαγμένα και τα βάλαμε σε διαφορετικούς κάδους.







      

Τη δεύτερη εβδομάδα επιστρέψαμε στο βιβλίο για να μάθουμε την διαδικασία που οι ήρωές μας ανακυκλώθηκαν ενώ αποφασίσαμε να φτιάξουμε και την «κυρία Ανακύκλωση» από ανακυκλώσιμα υλικά.


Την Τρίτη εβδομάδα διαβάσαμε τον τελευταίο μέρος της ιστορίας που αφορούσε την οικολογική ευαισθητοποίηση που πρέπει να έχουμε απέναντι στο περιβάλλον. Συζητώντας για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς με τα σκουπίδια μας μέσα στο σχολείο, αποφασίσαμε δίπλα στον κάδο σκουπιδιών να προσθέσουμε και μια τσάντα ανακύκλωσης για να βάζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Έπειτα για να μην ξεχαστούμε και μπερδευτούμε φτιάξαμε και μια αφίσα. Φτιάξαμε και ζωγραφίσαμε το σήμα της ανακύκλωσης, κόψαμε από διαφημιστικά φυλλάδια εικόνες από διάφορά προϊόντα και τα τοποθετήσαμε στον αντίστοιχο κάδο που είχαμε κολλήσει σε χαρτί μέτρου ενώ στο τέλος, γράψαμε συνθήματα που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος και μάθαμε το τραγούδι της ανακύκλωσης.









Κλείνοντας το θέμα της ανακύκλωσης  αναφερθήκαμε και στη διαδικασία που γίνεται η κομποστοποίηση. Καλύτερος τρόπος δεν υπήρχε από την ανάγνωση του βιβλίου της Ζαραμπούκας που αφορούσε την οικολογία «Ο κύριος Μπεν και τα σκουπίδια του». Αφού προηγήθηκε με τα παιδιά συζήτηση για τον τρόπο που γίνεται η κομποστοποίηση με βάση την ιστορία και σε τι χρησιμεύει ακολούθησε η δραματοποίηση του παραμυθιού.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γρίφοι από το 1ο Νηπιαγωγείο Νέου Ηρακλείου για το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω